Mee-investeren is kansrijk, maar niet zonder risico’s

Bij de verkoop van een onderneming aan een investeringsmaatschappij (private equity) wordt over het algemeen van het management verwacht dat zij mee-investeren. Dat kan voor het management een aantrekkelijke investering zijn, maar vanzelfsprekend is dat niet. Over het algemeen zijn dit complexe transacties waar veel bij komt kijken, zowel financieel, juridisch als fiscaal. Daarnaast is de positie van het managementteam delicaat. Het managementteam moet enerzijds het belang van de verkoper en de onderneming behartigen en anderzijds investeren tegen aantrekkelijke voorwaarden. De persoonlijke exposure en het financiële commitment van de managers zijn aanzienlijk bij dit soort transacties. Daar staat bij succes een aantrekkelijk rendement tegenover, mits de transactie op de juiste wijze wordt gestructureerd.

Waarom PhiDelphi?

PhiDelphi heeft zeer veel ervaring opgedaan in het begeleiden van managementteams bij dergelijke transacties, met name in het optimaliseren van de voorwaarden voor het management. Met onze eigen financiële modellen bootsen wij de beoogde transactiestructuur na, om vervolgens als volwaardige onderhandelingspartner tegenover de investeringsmaatschappij aan tafel te kunnen zitten. Hiermee creëren wij voor het management een “level playing field” in de onderhandelingen met de kopende investeringsmaatschappij. Deze aanpak leidt tot zorgvuldig gebalanceerde afspraken met de investeringsmaatschappij, vanuit financieel, juridisch en fiscaal perspectief.

PhiDelphi heeft de afgelopen jaren een groot aantal managementteams begeleid in een veelheid aan sectoren en in zeer uiteenlopende transactiestructuren. Hierdoor hebben wij oog voor de verschillen in aanpak tussen investeringsmaatschappijen, nationaal en internationaal. Daarbij bewaken wij niet alleen de financiële en harde belangen van het management, maar kunnen wij hen ook ondersteunen in een spannend en veelal lastig proces.

PhiDelphi heeft veel ervaring in het begeleiden van managementteams. Zo hebben wij onder andere de managementteams van Exact, Fit for Free, CED en Group of Butchers begeleid.

Utrechtseweg 29 | Hilversum | +31 35 672 76 00